den sinnessjuka vården

Så nu var det dags igen, humöret på topp, som vanligt. So here we go....

Det har aldrig funnits fler landstingsanställda läkare och sjuksköterskor än det finns idag. År 1975 var antalet läkare ca 8500 st, idag finns det ca 27000 st läkare. Trots detta har antalet patientbesök mer än halverats sedan 1975. Är det någon människa som får ihop den ekvationen? Hur i hela världen kan det komma sig att allt fler läkare behandlar allt färre patienter!!!????? Hur kan det komma sig att fler läkare och sjuksköterskor anställs när antalet sängplatser har minskat med ca 80% de senaste 30 åren. Samt att antalet läkarbesök har minskat avsevärt. För mig är detta en gåta som ingen i detta land kan lösa. Det borde ju vara tvärtom, att antalet anställda minskar. Vem kan förklara detta? SKL, tillåt mig att skratta.

Svenska läkare tar i snitt emot ca 900 patienter om året, ca 2,2 st om dagen. Betydligt lägre än andra länder, tex är genomsnittet i OECD-området 2200 st patienter om året. I Japan tar en läkare emot ca 8000 patienter om året. Här ska också tilläggas att en svensk landstingsanställd läkare inte ägnar mer tid till varje enskild patient än andra länder, snarare tvärtom. Hur kan det då komma sig att en svensk läkare tar emot så få patienter om året? Att de ägnar ca 80% av sin arbetsdag till administration och kommunikation. Jo, för att den svenska sjukvården befinner sig i järnåldern vad gäller IT-system. Ca 4% av landets (statens) sjukhus kan kommunicera med varandra genom datasystem. 4%! HALLÅ!!!
Detta leder ju inte direkt till högre kvalite på sjukvården. Så de artiklar och rapporter som finns och som säger att Sveriges sjukvård ligger i topp, elda upp dem. Värsta propagandan, men det har jag skrivit om innan...Ska även tilläggas att dessa rapporter mäter kostnadseffektiviteten, detta är givetvis viktigt, men inte det viktigaste.Absolut inte det viktigaste!

Sverige har betydligt fler specialistresurser per invånare än många andra länder, trots detta har vi en av de längsta vårdköerna. Japps. Varför? Det kan man fråga sig.

En sak som kan reta i hjäl mig är att det är så svårt att få tid hos vårdcentraler och sjukhus. Tyvärr, vi stänger klockan 17.
Stänger klockan 17? Men då slutar jag ju jobba? Ja ja, då åker jag till akuten. Kan ju sitta där i flera timmar, har ju inget annat för mig. Ren idioti. Så här enkelt är det, ändra öppettiderna. Ha kvällsöppet, bokning av tider vi nätet, dygnet runt. Är det ens lönt att Vårdcentralerna finns? Sist jag var där så var jag nära på att bli utslängd, för dem stängde faktiskt klockan 17, sen att jag höll min nästinpå medvetslösa syster i armarna spelade ingen roll. Fick skrika mig in. Har inte varit där sedan dess. Omänskliga, hemska robotar som jobbar där.

Jag förstår inte hur det har kunnat bli så här fel. Varför fungerar inte sjukvården som vilket annat företag som helst? Varför, varför, varför? Sverige är ett land med många stora och små företag, alla använder högteknologisk IT av olika former och slag. Förutom svenska staten då. Helt ofattbart. Med ett fungerande IT-system, datorbaserad journaler etc så hade det fungerat så mycket bättre. Istället för att de olika sjukhusen och enheterna fungerar som slutna system, där det idag används ett märkligt system, tex: Besök, kö till provtagning, sen kö igen till besök, sen kö till behandling, kö, kö, kö, kö....Hade det funnits ett fungerande system där de olika enheterna har tillgång till all information genom ett datasystem så hade dessa olika köer försvunnit. Men, nej. Det läggs pengar på så mycket trams i detta landet, ja trams, är den svenska sjukvården så oviktig? Är det så?

Privatisera mera! Mer ekonomiskt intresse! Mer konkurrens! Låt patienterna välja! Detta är hur enkelt som helst. Visst att kraven på sjukvårdsystem ska vara höga, det förstår jag, men det är inget problem. Inget alls. Det fungerar ju i andra länder. Hur bra som helst. Min pappa blev räddad, men fan inte av svensk sjukvård. Värt att tänka på är att patienttillfredsställelse och lojalitet leder till många vinnare, patienterna och sjukvårdspersonal. Men så fungerar det inte idag, inte alls. Konkurrensen gynnar ju kunderna heter det, i detta fall patienter. Då kanske hela landet skulle bli lite friskare.

Så nu har jag avreagerat mig. Hjälpte det? Inte ett dugg. vad hjälper det att jag sitter här och skriver och sliter  håret av mig. Life sucks. Men men....

Fast allt detta som min familj varit med om, har ju förändrat oss, mig. Inget annat finns än mina nära och kära. Ni är inte många, faktiskt väldigt noga utvalda är ni, nuförtiden. Idioter klarar jag mig utan. Livet är för kort för att ödslas på fel människor, men även dessa människor förtjänar en bra svensk sjukvård.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0